H magasin for humanisme
forside
Journalist og psykolog

Å møte ungdommens Tate-fulle ytringer

Influenseren Andrew Tates mannssjåvinistiske ytringer florerer i barn og unges digitale verden. Hvordan skal du som voksen forholde deg til det?

Illustrasjon av Andrew Tate
Kildefoto: Alexandru Dobre / AP / NTB

Females are the ultimate status symbol. People think I’m running around with these hoes because I like sex. That’s nothing to do with the reason why I’m running around with these bitches. I got these bitches just so everyone knows who the don is.

Andrew Tate

Morsk, munnrapp og høylytt snakker Andrew Tate (36) rett inn i kameraet:

– The masculine perspective is you have to understand that life is war. It’s a war for the female you want. It’s a war for the car you want. It’s a war for the money you want. It’s a war for status. Masculine life is war.

Den høyst kontroversielle mannen er helten og selvhjelpsguruen til unge menn og gutter verden over. Tate forfekter en ekstrem form for maskulinitet, og kritiseres for å ha kvinnefiendtlige, homofobe og rasistiske holdninger.

Tate har blitt kalt et giftig og farlig forbilde, blant annet av kjendislege Wasim Zahid, som i en Instagram-video reagerte kraftig på et Tate-utspill om at det bare er å skjerpe seg ut av depresjon. Internett kryr av innslag fra foreldre som fortviler over at sønner sluker Tates tankegods rått.

På Kvinneguiden spør en anonym mor hva hun skal gjøre med sin 14-årige sønn som har begynt å høre på Andrew Tate. «Det nytter ikke å prate med ham», skriver hun.

Den svensk-britiske TV-kjendisen og firebarnsmoren Ulrika Jonsson uttalte i den britiske avisen The Sun at hun følte seg syk etter hun oppdaget at sønnen så på Tates avskyelige videoer.

Barna hennes hadde vokst opp i et hjem bygget på likestilling, feminisme, toleranse og respekt for andre, skrev Jonsson. Derfor hadde det aldri slått henne at sønnen hennes kunne bli sugd inn i den hatefulle ideologien til en tilfeldig sjåvinist som briefer med dyre biler og snakker om hvordan kvinner hører hjemme på kjøkkenet. Nå, skrev hun, følte hun seg som en idiot.

Andrew Tate
Foto: Alexandru Dobre / AP / NTB

Søket «Andrew Tate» gir over 17 millioner treff på Google. Er du gjennomsnittlig politisk korrekt, vil nok avsmaken vokse jo mer Tate-innhold du titter på. Er du forelder, vil du kanskje bli bekymret over å tenke på at han er et forbilde for barn og unge.

For hvordan skal du forholde deg til det? Det er nettopp det denne saken skal prøve å hjelpe deg med, ved å gi deg noen innspill og tanker om hva du kan gjøre i møte med barn og unge som uttrykker Tate-inspirerte holdninger.

Men først, litt om hvordan Tate ble en forgudet og forhatt internettstjerne.

Urokråke og luksuslivguru

Bråket rundt britisk-amerikanske Tate, tidligere verdensmester i kickboksing, startet da han ble kastet ut av britiske Big Brother i 2016. Utvisningen skjedde etter at noen oppsiktsvekkende filmsnutter kom ut. Én hvor Tate dasket en kvinne med et belte, og en annen hvor han ba en annen kvinne om å telle antall blåmerker hun hadde fått av ham.

Foto: Lumared / Wikimedia Commons

Oppmerksomheten økte ytterligere da han begynte å komme med kontroversielle uttalelser som «If we talk about tradition, traditionally, every single man in history had multiple wives, and there was not a single woman who was celebrated for having multiple husbands. Female promiscuity has always been disgusting and frowned upon.»

I 2017 flyttet Tate til Romania og begrunnet flyttingen med at det er lettere å unngå voldtektsanklager der.

«I’m not a f****** rapist, but I like the idea of just being able to do what I want. I like being free.

Andrew Tate

I fjor tok rumenske påtalemyndigheter ut tiltale mot Tate og broren for menneskesmugling og voldtekt. Tate har erklært seg uskyldig og sier saken mot ham er en heksejakt.

Tate viser frem en flashy livsstil med privatfly, luksusbiler og lettkledde damer og har fått en enorm fanskare på sosiale medier. TikTok-videoene hans er sett godt over 10 milliarder ganger. Ifølge en britisk undersøkelse som utkom tidligere i år hadde åtte av ti britiske tenåringsgutter sett Tate-innhold på sosiale medier, og 45 prosent av britiske menn i alderen 16-24 hadde et positivt syn på ham. I 2021 opprettet Tate «Hustlers University», en digital plattform hvor man for 500 kr i måneden fikk «studere» Tates metoder for å oppnå suksess i livet.

Avisen The Guardian avdekket at plattformen hadde 127 000 betalende medlemmer, hvorav mange var gutter helt ned i 13 års-alderen, før den ble stengt i fjor.

Hustlers University har blitt beskrevet som et pyramidespill, fordi medlemmene ble fristet med økonomiske bonuser for å rekruttere nye medlemmer. Dette skal Tate skal ha tjent millioner av pund på. Medlemmene ble også oppfordret til å spre kontroversielt innhold på sosiale medier for å nå flest mulig. Tate har benektet at han har drevet et pyramidespill.

Skremmende ytringsklima på skolen

Lars Halse Kneppe, psykolog i Psykologisk-pedagogisk tjeneste i Oslo, ble sjokkert i fjor høst da han opplevde en brå endring i måten elever på videregående snakket til hverandre på.

– De sa ting som var direkte rasistiske, som å kalle hverandre aper, og de snakket nedsettende om jenters og kvinners utseende.

Kneppe hørte gutter uttrykke holdninger som at menn burde dominere kvinner, noe han ikke hadde hørt før Tate-innhold tok av på sosiale medier sommeren 2022.

Jeg ble skikkelig overrasket og forfjamset over det jeg oppfattet som en skremmende og gjennomgående kulturendring på skolene. Grensene for akseptable ytringer var helt klart flyttet.

Lars Halse Kneppe

Kvinnefiendtlige og rasistiske holdninger ble av tenåringsgutter forsvart som humor, eller som uttrykk for ytringsfrihet og måter å ikke være politisk korrekte på, forteller Kneppe.

– Jeg var ikke forberedt på hvordan jeg skulle reagere på det de sa, og det er vanskelig å vite hvordan man skal svare når de sier at de kødder.

Kneppe understreker at trender kommer og går i raskt tempo. Han tror det er litt tilfeldig at Tate har slått så godt an. Men for den som ønsker seg oppmerksomhet, hjelper det å være karismatisk, tydelig og grensesprengende.

– Å være ekstrem gir sosial status i ungdomstiden. De som går utover andres grenser blir populære. Siden ungdomstiden er en tid for å gjøre opprør og å bryte med normer, så tror jeg også at tenåringer tiltrekkes mot idealer som er politisk ukorrekte.

OPPSKRIFTEN PÅ MANDIG SUKSESS

– Første gang jeg så Andrew Tate på TikTok tenkte jeg «litt av en drittsekk» og «hvem er denne fyren som leker gangster?», sier Jack Chen, tidligere skribent i nettavisen Subjekt og selverklært «antiwoke».

Etter hvert som Chen satte seg inn i Tates SoMe-innhold, innså han at influenseren har klart å bli en helt blant tenåringsgutter ved å leve det livet de fantaserer om.

– Han har fått til noe stort ved å klare å fange oppmerksomheten til tenåringsgutter og unge menn som ellers har lite respekt for voksne. Han viser frem en spennende livsstil og fremstår som en rebell mot det politisk korrekte, et friskt pust som sier det andre ikke tør å si. Dermed har han blitt et stort forbilde for denne målgruppen.

Chen er selv 20 år gammel og mener at noen av poengene til Tate er gode, som det å ta grep for å få det bedre i livet og ikke hengi seg til offermentalitet.

Hvordan skal damer respektere deg hvis du ikke sørger for å være respektabel, spør Tate retorisk, og motiverer gutter og menn til å gjøre en innsats for å ta styring over eget liv.

Vi vet fra naturens side at makt appellerer og setter primitive krefter i sving. Vi ser jo det i politikken, hvordan maktpersoner som fremstår som ekstremt usympatiske kan bli voldsomt populære. Så det bør ikke forundre oss at unger ser opp til en karakter som Andrew Tate.

Ingrid Kristine Aspli, psykolog

Psykolog Ingrid Kristine Aspli og helsesykepleier Haldor Kristiansen, kolleger i skolehelsetjenesten i Stavanger kommune, mener at Tates gjennomslagskraft handler om at han tilbyr oppskriften på å bli en vellykket mann, og at han tydeliggjør sin egen makt.

– Vi vet fra naturens side at makt appellerer og setter primitive krefter i sving. Vi ser jo det i politikken, hvordan maktpersoner som fremstår som ekstremt usympatiske kan bli voldsomt populære. Så det bør ikke forundre oss at unger ser opp til en karakter som Andrew Tate, sier Aspli.

– Jeg tror at Tate symboliserer ting gutter er interessert i, som de ikke får tilbudt av oss voksne på en sunn måte. Penger og damer blir blåst opp i voldsom bravade, det synes de er spennende, sier Kristiansen.

Gutter har lyst til å bli kompetente, respektable menn, men veien dit får de ikke presentert av oss, mener han.

– Tates oppskrift er å jobbe hardt, trene, ha ambisjoner, tjene penger. Han påstår at rådene hans vil gi deg et flott liv hvor du kan gjøre som du vil.

TREFFER UNG USIKKERHET

Siri Øyslebø Sørensen, professor i kjønns- og mangfoldsstudier og leder for Senter for kjønnsforskning NTNU, forteller at Tates ekstreme og kontroversielle maskulinitetsidealer fenger tenåringer som er usikre på seg selv.

– Dette er helt normale problemer. Svært mange unge gutter baler med å finne sin plass og identitet i verden. Tates budskap er skreddersydd for dem.

Sørensen forklarer at Tate gir denne målgruppen en fortolkningsramme, en måte å forstå disse vanlige eksistensielle problemstillingene på, hvor skylda for mannens problemer legges på et system som ikke lar mannen få være dominerende overfor kvinnen.

– Dette treffer ungdommer fordi de er i en fase hvor de er åpne for innspill fra andre enn foreldre og nære.

Inger Skjelsbæk, professor og leder for Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO, fremhever at unge mennesker er i konflikt med seg selv og hvem de skal være. De er «møre» for å få oppskriften på hvordan de skal «håndheve» kjønnsrollen sin, mener hun.

Å bruke biologiske argumenter for å slå fast at ekte menn skal være dominerende overfor kvinner, kan slå an i unge og forvirrede sinn. Det er mye som skal ryddes og ordnes i unge hjerner, og da er det greit å holde fast i fortellinger som virker udiskutable.

Inger Skjeslbæk, professor og leder for Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO

– Det jeg forstår som Tates måte å slå an på, er å komme med enkle og konkrete budskap om hva man skal gjøre for å bli en vellykket mann, som å stå opp tidlig og rydde rommet.

UVISSE KONSEKVENSER AV TATES PÅVIRKNING

På forumet ung.no forteller en 15 år gammel gutt at Andrew Tate er som en gud for ham, og at Tate har inspirert ham til å ta en deltidsjobb, trene og gå på kickboksing. I samme post forteller han at han reagerte med vold da en jente i klassen kalte Tate for en kvinnehater: «Han er ikke det, men jeg ble så sur at jeg knocket henne nesten ut», skriver han. Gutten skriver at verken han eller Tate er kvinnehatere, og at han slo jenta fordi hun er en «bitch», ikke pga. noe Tate har uttalt.

Hvilke negative konsekvenser Tates påvirkning har er uvisst. Det finnes foreløpig ikke forskning på Tate-effekten. Men i 2021 utkom en amerikansk studie som viser at kvinnefiendtlighet på nett og ytringer som at «alle kvinner hører hjemme på kjøkkenet», utgjør en trussel for samfunnets sikkerhet. Fordi det kan føre til økt vold mot kvinner og demokratiet.

Professor Skjelsbæk, derimot, mener at Tate, og hvor farlig han er, har fått for mye oppmerksomhet.

– Det er mer motstand mot det Tate står for enn vi får inntrykk av. Det er langt flere av de som lefler litt med den type tankegods og så tar avstand fra det, enn de som blir voldelige av det. Vi må huske på at unge mennesker utvikler seg. Før trodde vi at dataspill skadet ungdommer. For noen få har det negative konsekvenser, men de aller fleste som gamer klarer seg fint i livet.

Sørensen, kjønnsforsker ved NTNU, forklarer at fordømmelse av ekstreme grupper kan gjøre dem mer ekstreme. Det kan bidra til at gruppen kjenner seg mer fremmedgjort fra samfunnet. Dermed kan følelsen av fellesskap innad i gruppen øke.

– Det kan medføre at de med ekstreme holdninger blir isolert fra andre perspektiver og påvirkninger.

At ungdommer har idoler og forbilder er ikke noe nytt. Vi som er voksne i dag tapetserte rommene våre med åttitallshelter som Madonna og Samantha Fox, og på 90-tallet brukte vi lommepengene våre på Topp-blader for å lese siste nytt om Spice Girls og Backstreet Boys. Også da ble foreldrene våre bekymret over hvordan lettkledde stjerner som Janet Jackson kunne påvirke oss.

Men tidligere generasjoners tenårings-idoler var tross alt langt unna. Med sosiale medier og algoritmer kommer unge mennesker tettere på forbildene sine, noe som gjør at det er lettere å bli sugd inn i et univers som forsterker et spesifikt verdensbilde, forklarer Sørensen. Og når Tate forfekter et ekstremt individualistisk syn på hvordan man lykkes i livet, kan det føre til at hans ivrigste tilhengere melder seg ut av samfunnet, påpeker Sørensen.

– Den absolutte dystopien, den ytterste konsekvensen av Tates påvirkning, er at man slutter å bry seg om andre enn seg selv. At hver mann er for seg selv, og at vold er virkemiddelet for å oppnå makt og status.

Men heldigvis er dagens ungdommer også mer reflekterte enn voksne frykter. Det er få som sluker influensere som Tate rått.

Siri Øyslebø Sørensen, kjønnsforsker ved NTNU

– De forstår at det finnes ulike perspektiver og kan skille mellom «tøffe-seg-holdninger» og mer modne holdninger. Men det er ingen tvil om at sårbare unge menn som fristes med pengebonus for å rekruttere nye medlemmer til Tates «universitet», kan bli utnyttet.

Sørensen er også opptatt av hvordan den offentlige samtalen påvirkes av ytringene til influensere som Tate.

– Små drypp av ekstreme holdninger påvirker måten vi snakker om hverandre på, og at det kan føre til at nedsettende og krenkende holdninger blir mer normalisert.

BARE EN UNGDOMSFASE?

– Først og fremst må foreldre sette seg inn i hvem Tate er, og hva han står for, fordi han representerer et stort fenomen i kulturen ungdommer vokser opp i, sier Kneppe.

For om du ikke vet hva som rører seg der ute, kan det være vanskelig å vite hvordan du skal reagere når barnet ditt blir berørt av det.

Ikke bli stressa. Det er lov å håpe at ungdommens interesse for Tate går fort over.

Lars Halse Kneppe, psykolog i Psykologisk-pedagogisk tjeneste i Oslo

Chen, som skjønner hvorfor tenåringsgutter tiltrekkes av Tates ideologi, mener det beste rådet til bekymrede foreldre er å innføre gode verdier i hjemmet.

– Vær et godt forbilde for barnet ditt. Lær ham at hvis han oppfører seg med respekt og medmenneskelighet, er det greit å mene hva han vil.

Tate er 14-åringers visjon på det gode liv, og 14-åringer vil modnes, påpeker Chen.

Etter å ha satt seg godt inn i Tate-verdenen har Chen kommet frem til at influenserens kvinnesyn, ytringer om at menn kan ha flere partnere og være utro mot kvinner, er problematiske og bør motarbeides. Samtidig mener han at gutter bør få utforske forbilder som Tate.

– Andrew Tate er dagens punk, og jeg mener gutter kan ha godt av å gå gjennom en opprørsk, sosialt uakseptabel fase. Når de modnes kommer de til å finne ut at Tates festing og flashing av luksusbiler ikke er så spennende.