H magasin for humanisme
forside
Susanne Njølstad Skandsen
Student og frilansjournalist

Hvordan ta opp noe vanskelig?

Psykolog Kristian A. Fjellskaalnes forklarer.

Portrettbilde av psykolog Kristian A. Fjellskaalnes.
Foto: Susanne Njølstad Skandsen

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?

  1. Heiagjeng: Finn en eller flere som du kan snakke med, og som kan gi støtte i situasjonen, enten det er en venn, en kollega eller en kjæreste. Spill på andre relasjoner!
  2. Møt angsten: Tenk på at unnvikelse kan gi deg mer trøbbel og et voksende problem, mens hvis du greier å møte frykten kan du komme nærmere å bli kvitt redselen for konflikt.
  3. Identifiser konflikten: hva er det som er vanskelig? Hva går problemet du skal ta opp ut på? Skriv gjerne ned noen punkter for deg selv.
  4. Definer ønsket utfall: tenk gjennom hva du håper at vil komme ut av konfrontasjonen. Det er ikke sikkert det blir det faktiske utfallet, men det kan være lurt å ha noen mål for samtalen allikevel.
  5. Stol på deg selv: stol på at du har grunn til å være sint eller oppgitt. Forbered deg på at du kan møte mot- stand, og at du ikke skal gi deg helt uten videre. Ofte er det gode grunner til at vi føler på noe.

FRYKTEN FOR KONFLIKT, HVOR KOMMER DEN FRA?

  1. Personlighet. På personlighetstesten Big Five vil konfliktskye typisk score høyt på dimensjonen nevrotisisme, som kan gjøre at man kjenner på engstelse, stress eller lav selvtillit. Når det kombineres med en høy score på medmenneskelighet, som går ut på å være medgjørlig og oppmerksom på andres behov, kan man bli konfliktsky.
  2. Oppvekst. Noen er konfliktsky som et resultat av at man har dårlige erfaringer med å ta opp ting hjemme. Det kan handle om at man har fått negative reaksjoner på å snakke om følelser som liten, eller at ens sinne ikke har blitt akseptert. Dette er et komplisert bilde, og det kan også hende at det er helt andre følelser man ikke har fått prosessert.
  3. Sosialisering i samfunnet. Folk som er greie og lette å ha med å gjøre, kan ha fått positive tilbakemeldinger på nettopp det, både hjemme og ute i samfunnet. Det er de snille barna nissen besøker på julaften. Og det er de snille ungdommene som får god ordens- og oppførselskarakter på skolen. Vi tilpasser oss etter reaksjonene vi får, og den atferden vi ser blir belønnet ute i samfunnet.